Search:
23-4-2020

BLOG: Recycled Online Content Challenge

Dat het verstandig is om tijdens een event direct voldoende content te verzamelen is niets nieuws. Je fotografeert en filmt het event, je interviewt diverse tevreden klanten en je laat experts over de nieuwste ontwikkelingen vertellen. Met één event verzamel je (video)materiaal dat je voor wel tien uitingen kunt gebruiken gedurende de rest van het jaar. Dit extra materiaal is tijdens de COVID-19 maatregelen ineens erg waardevol geworden. Sommige organisaties kunnen daar mee doorpakken, anderen hebben echter geen unieke content meer ‘over’. Zij vragen ons creatief met ouder materiaal aan de slag te gaan. Met een goede dosis creativiteit is dat geen enkel probleem. En zeg nou zelf, de gedachte van recycled online content is misschien zo gek nog niet. Toch?

Voor iedereen is dit een bijzonder uitdagende en spannende tijd. Tegelijkertijd geeft het ook een bepaalde energie. In mijn geval een stimulans om na te denken over de toekomst en energie die er voor zorgt dat een creatieve uitdaging omtrent het hergebruiken van bestaande content ineens uitmondt in een challenge voor een duurzamer tijdperk.

“Het start misschien met een heel naïef en onrealistisch idee… maar wie weet.”

Het is in goede economisch tijden begrijpelijk dat je het liefst bij ieder event of bij elk nieuw afgerond project nieuwe content laat maken, omdat je jouw bedrijf optimaal wilt presenteren. Maar als je er over nadenkt is het zonde om bestaand materiaal slechts één keer te gebruiken. Vaak is er slechts een gedeeltelijk aanpassing nodig om materiaal te hergebruiken. Deze flexibiliteit is niet alleen fijn zodat je goed op actualiteiten in kunt spelen, het is ook nog eens goed voor de portemonnee.

Hoe een crisis resulteert in creatieve en duurzame oplossingen

Die vraag om meer met bestaand materiaal te doen komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Facetoface presentaties gaan niet door, evenementen zijn op dit moment verboden en de aandacht die je normaal gesproken naar je toetrekt bij netwerkbijeenkomsten heb je nu ook niet. Nieuwe content maken kan, maar waar de budgetten ook ineens veel meer onder druk staan, is het hergebruiken van content een heel mooie optie. Trouwens, het is ook in goede economische tijden een mogelijkheid die je kunt overwegen, of misschien zelfs zou moeten overwegen. 

Misschien denk je, “uitingen voor een tweede keer gebruiken, komt dat niet wat armoedig over?”. Wat nu, als je dit kunt doen zonder dat het negatief is voor jouw merk? Dan is daar eigenlijk niks mis mee. Sterker nog het is misschien wel een heel goede zaak en dat mag een ander gerust weten. Wat nu als we het zelfs als iets positiefs gaan zien. Net zoals dat we het allemaal heel logisch vinden dat mensen onder aan hun mail en documenten THINK BEFORE YOU PRINT zetten. Is het dan niet ook een heel goede zaak als content voor meervoudig gebruik gemaakt wordt? 

Please consider the environment before printing

Misschien moeten we nog een stap verder gaan! Stel dat we met de hele duurzaamheidsgedachte, die extra getriggerd wordt tijdens deze crisis, tot een uiting komen die aangeeft dat we er trots op zijn dat we content laten maken die veelvuldig te gebruiken is? Reused content klinkt niet lekker. Multiple used content” ook niet. Dus waarom niet “Recycled Online Content?  

Je kunt het een heel naïeve gedachte vinden te denken dat organisaties ineens aan gaan geven wanneer ze specifieke content voor een tweede keer hebben gebruikt. Maar vooral de gedachtegang is heel interessant. Overal hoor je dat deze Coronacrisis veel veranderingen gaat brengen en dat het mogelijk de verduurzaming van Nederland en misschien Europa en de wereld een boost gaat geven. Ik hoop het! Stilzitten en afwachten is geen optie als je wilt dat er ook echt iets gebeurt. 

Ik zoek daarom actief mensen en organisaties op die hier echte stappen in willen zetten. Het is belangrijk om met elkaar in contact te komen, ideeën uit te wisselen en toe te werken naar iets constructiefs. Hoe dat resulteert in echte oplossingen? Het begint met kleine stappen en het delen van ideeën. Juist niet voor de hand liggende en speelse ideeën zijn welkom. Zelf deel ik die dan ook met alle liefde. 

Voor nu vind ik het een mooi statement om op z’n minst één post van ons eigen bedrijf te voorzien van een stempel met “THIS IS RECYCLED ONLINE CONTENT”. Practice what you preach!

Raket - Recycled content challenge 2

Challenge

Ik daag ieder persoon en alle organisaties uit om één keer een post te creëren met recycled content en daar deze stempel bij te gebruiken. Laten, net als wij, zien dat je echt open staat voor veranderingen die bijdragen aan een duurzamere wereld.

Vrienden en zelfs enkele collega’s, met wie ik dit idee gedeeld heb, vragen me “Denk je echt dat mensen zo gek zijn om dit statement aan hun belangrijke commerciële boodschappen te koppelen?. 

 

Inderdaad wie is er zo gek?….. Who knows? 

Download de stempel hier 

Maurits Roos

Visionary Director